Projecten

Shiatsu en dementie

In 2014 zijn we met een groep therapeuten begonnen om een traject shiatsu bij ouderen op te zetten. Er komt een steeds grotere groep zelfstandig thuiswonende ouderen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het is zoeken naar een ingang maar wie zoekt die vindt en samen zijn we pilots begonnen bij verschillende tehuizen om te zien wat we kunnen bijdragen met shiatsu en ons af te vragen wat het effect hiervan is bij bv de specifieke groep mensen die lijden aan dementie.

Hoe is het eigenlijk met het lichaam gesteld wanneer de geest zoekende is of grotendeels de weg kwijt? Gebruikt men medicijnen, zijn er kwalen en welke?
Doordat veel oudere mensen en in het bijzonder ouderen met Alzheimer in een isolement terecht komen en bijna niet meer worden aangeraakt speelt het contact maken een belangrijke rol. Zowel met de mens als met zijn lichaam.
Als je de weg in je hoofd kwijtraakt heeft dat gevolgen voor je lichaam. Dat is iets waar wij met drukpuntmassage kunnen helpen.

Quotes van de mensen met dementie in de tehuizen:

Het is heerlijk, hadden we dat maar elke dag, ik wordt er zo rustig van, mijn hoofd stopt met malen. Ik maal me suf.

De mensen met de zoete handjes zijn er weer.

Dat is grappig, hier wordt je rustig van van dit soort aanraken.

He lekker, even geen gedachtes!

Toch apart he dat er met zo’n zachte aanraking toch zoveel gebeurt.

Verzorgster:

De armen ontspannen dat is geweldig om te zien en bóven verwachting!

De onverwachte helderheid van deze mensen, tussen de warrigheid en het verlies van gedachten door, blijft ons verbazen.
De zachtheid en de geconcentreerde aandacht van de shiatsu neemt ze even mee op reis. Dat biedt de ingang tot de werkelijke behandeling.
Dit kan de mensen meer bodem geven en meer in hun centrum plaatsen. Dat is dan misschien niet het centrum van de maatschappij maar wel hun centrum en dat is de moeite waard.
Op sommige momenten kunnen mensen ontzettend helder weergeven wat het betekent om Alzheimer te hebben en wat het met hen doet.

Op het moment gaan we onder de naam Lively Touch verder met dit project.